Sådan slipper du af med mos i din græsplæne

Græsplæne med mos

Er du ramt af en af havejernes helt store fjender, nemlig mos i græsplænen, så læs med her og blive klogere på, hvordan du ikke alene får fjernet mosset fra plænen, men hvordan du også minimerer chancen for at mosset vender tilbage igen.

Kom af med mosset

I de fleste tilfælde vil det simpelthen være en rigtig god idé at starte med simpelthen at fjerne alt mosset rent fysisk. Det kan du oftest gøre med en ganske almindelig haverive. Men er det et større område, som volder dig problemer kan det være en god idé at leje eller købe en såkaldt mosfjerner.

Er problemet med mos i plænen stort, kan det være en god idé at give jorden en tur med en havefræser, inden du simpelthen sår nyt græs på hele området.

Når mosset er fjernet

Der er jo ikke meget sjov i at lave en hel masse arbejde for at fjerne mosset fra græsplænen, hvis det bare vender tilbage igen. Så er man jo lige langt.

Så når først græsplænen er (nogenlunde) mos-fri er det på tide at kigge på, hvad der kan gøres for at undgå, at det kommer tilbage.

En græsplæne i skygge

Mos trives særdeles godt i skygge. Så hvis græsplænen ligger i et skyggefuldt område af haven, gælder det om at gøre hvad du kan for at få lukket op, så der kan komme noget lys og luft ind. Det kan f.eks. handle om at beskære store træer, klippe hækken godt ned osv.

En fugtig græsplæne

En græsplæne som (konstant) er fugtig er lige guf for mosset. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at lægge dræn i plænen. Men ofte vil en beskæring af beplantningen som lukker lys og luft ind også kunne hjælpe.

Klipning af græsplænen

Klipningen af græsplænen har større betydning for mosværksten end de fleste ved. Det handler både om at klippe græsplæne regelmæssigt. Men det handler også om ikke at gå for hårdt til værks. En sund græsplæne er ofte et af de bedste våben mod mos.

Fjern mosset løbende

Kommer mosset alligevel igen trods dinebedste anstrengelser, så gør dig selv den tjeneste ikke at lade det få overhånd. Fjern mosset løbende, så det ikke vokser sig så stort og kraftigt, at det igen svækker græsplænen, så du skal starte helt forfra igen. Sørg for løbende at efterså græs, hvis der opstår bare pletter, når du fjerner mosset, på den måde giver du græsset bedre værksmuligheder, så det med tiden måske helt kan lykkes at komme af med mosset.

Erkend det uopnåelige

Sidst men ikke mindst, så erkend, at det nogle gange bare ikke kan lade sig gøre at få en 110% perfekt græsplæne – men mindre kan sikkert også gøre det.

Hent mere hjælp og inspiration

Er du klar til at tage kampen op mod mosset i din plæne, så tag et kig på siden her https://fjernmos.dk/mos-i-graesplaenen/, hvor der er flere gode råd at hente, når det handler om at få en mos-fri græsplæne.

Disclaimer

Skriv et svar